tisdag 6 juli 2021

Äldre tiders vävredskap

Första momentet för att sätta upp en väv är att varpa. Förr levererades det köpta garnet i härvor och även det hemspunna härvlades ofta från spolen på spinnrocken. För att kunna färga garnet behövde man också ha det i härvor.
Köpt garn var dyrt och ofta köpte man en härva färgat men ville varpa med flera trådar. Då kom bobinstolen fram och man delade upp härvan på så många bobiner man behövde för att varpa från. En bobin är formad i ena änden för att lätt släppa av garnet när man varpar - finurligt, så vänd rätt sida upp.

Ofta placerade man varpan på en loge, i ett uthus eller så för den var stor att ta in i stugan. Där kan man fortfarande hitta hål i taket eller i en takbjälke efter en varpa. Nåja, vår loge byggdes långt efter den tiden så vi fick lösa det på annat sätt.

Knäpphärvel är också ett finurligt redskap - den knäpper efter ett visst antal varv, man behöver inte räkna varje varv utan lägger in en tråd vid knäppen och räknar pasmor istället. Tyvärr är vår trasig men inte värre än att den går att laga. Ett filmklipp kommer så snart den är hel igen.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar