torsdag 4 januari 2024

Vävstolarna - Elsa, Berit, Britta m fl

Under de två år vi vävt på logen har även nyare vävstolar hittat hit. 

Elsa är en 130 cm bred Glimåkra, Elsas dotter skänkte oss vävstolen som blev den första nyare vävstol vi började använda. 

Britta är också en 130 cm bred Glimåkra men har även ett litet drag om 20 mönsterskaft. Britta var textilkonstnär, bodde i Australien och flyttade hem till Sverige, till en ateljé i Anneberg. Hon beställde vävstolen som fraktades till Australien men hade denna m fl med sig hem igen från Australien. 

Berit är en liten, liten vit vävstol som kommer från Byarum. Väverskan Berit, som är den som tidigare haft vävstolen i sin ägo, fick den av sin pappa som byggde många vävstolar till släkt och vänner. 


Brittas vävstol är en 130 cm bred Glimåkra med sektionsbom och en liten dragrustning (20 drag) som här inte är monterat ännu. Till sommaren 2024 sätter vi upp en lite grövre varp och väver damast i Brittas.


Beriths vävstol är en liten vit pärla som har sina små egenheter. Några av dem ska vi rätta till nu till sommaren bla göra skåran för vävskeden bredare i slagbommen och byta ut de små hästarna till rejäla gamla och dra trampsnörena genom ett kohorn/ring för att centrera dem.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar