torsdag 4 januari 2024

Vävstolarna - Ingeborg och Ingatorpsduken

Under hösten 2022 fick vi besök på logen av Maj 89 år med stort intresse för handvävning. Hon visade en duk framtagen efter en väv som fanns i Gerhards hem i Östra Ekås. Gerhard kom från Rumskulla och han kan ha fått med sig väven därifrån. Även under sommaren 2021 kom flera och visade samma duk men från olika uppsättningar och något olika färgställningar. Det finns lite olika berättelser om denna väv och jag vill gärna höra dig berätta om du har mer information.
Duken kallas Ingatorpsduken och då får vi utgå från att färgsättningen är Ingatorps men vävnota till denna daldräll återfinns i minst tre äldre vävböcker, den första i min ägo från tidigt 1900-tal. Mönstret är förmodligen äldre än så. 

Maj berättade om Dagmar och Margit som tagit ut mönstret till Ingatorpsduken och vävt upp den efter förlagans färgställning. Förlagan ska ha varit helt i bomull men nu vävdes med bomullsvarp och ullinslag. Maj lämnade även över en avskrift av vävnotan och undrade om vi ville väva den. Ja, det vill vi gärna!

Maj har skänkt sin mors vävstol till logen och vi kommer att väva Ingatorpsduken i denna till sommaren. Maj har vävt många uppsättningar i vävstolen och den har tio trampor, förmodligen har den använts för tekniker med många skaft som dräll. En intressant text står på en bom där någon skrivit ortsnamn. Den kommer från Östgötahållet och denna vävstol har samma konstruktion som Viktorias men saknar några delar för att den ska fungera att mata fram utan att resa sig ur vävstolen. 

  

 


Detaljbilder av Ingatorpsduken. Vi återkommer till det här mönstret och duken under sommaren 2024. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar